Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

H K.E του Σύριζα,το παγόβουνο και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο



Γράφει ο Βαγγέλης Γαβριηλίδης*

Πολύ συχνά μου συμβαίνει τον τελευταίο καιρό  όταν μιλάμε με μέλη του Σύριζα ή της νεολαίας του να λέμε και οι δύο "ε είναι τραγικό να υπογράψει ο Σύριζα και να μείνουμε μέλη του, εννοείται πως πρέπει να την κάνουμε" μα μετά να έχουμε διαφωνία σε ένα άλλο ζήτημα. Έχει τελειώσει ο Σύριζα; Eχει γίνει αστικό κόμμα αλα ΔΗΜΑΡ ή υπάρχει ακόμα ελπίδα να γλιτώσουμε το κακό ;
Πιστεύω πως τα όσα έγινα στην Κεντρική επιτροπή αυτό το Σαββατοκύριακο αντί να αποτρέπουν τελικά  σφραγίζουν πλήρως την πορεία του Ριζοσπαστικού Σύριζα προς ένα παγόβουνο τόσο μεγάλο, που μπροστά του αυτό που βύθισε τον Τιτάνικό θα φαντάζει σαν μικρό Χόμπιτ. 
Ένα παγόβουνο που στην κορυφή του, μια μαύρη σημαία θα είναι τόπος ευλαβικού προσκυνήματος για τους  καπιτα-λήστες. 
Η σημαία του 3 μνημονίου ....

Τις τελευταίες εβδομάδες και οι μοναχοί στο Άγιο Όρος είχαν μάθει και καταλάβει πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχτεί  μνημόνιο 3 τις επόμενες μέρες. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής καταλάβαιναν πολύ καλά πως το κείμενο της πλειοψηφίας  που παρουσιάστηκε για ψήφιση , αν πλειοψηφούσε όχι απλά άνοιγε τον δρόμο στην συμφωνία μα τις έδινε και δημοκρατικό φόρεμα(αφού θα «είχαν ρωτήσει και το κόμμα»). Και το κείμενο εγκρίθηκε πλειοψηφικά…

Το χωράφι και το ξεζούμισμα

Είναι τώρα ένας τύπος μεγάλος και ισχυρός γαιοκτήμονας και έχει 10 εργάτες γης να τους ξεζουμίζει. Σε μια φάση όταν οι αντιστάσεις τους μειώθηκαν τους λέει ‘’ακούστε να δείτε. Από εκεί που δουλεύατε 8 ώρες τώρα θα δουλεύετε 10 , θα σας παίρνω , μεγαλύτερο φόρο για το σπίτι και ζώα σας και τέρμα οι πολλές πολλές απεργίες, θα γίνω πιο αυστηρός. Παρόλα αυτά μην νομίζεται πως θα είμαι μόνο κακός, θα είμαι φιλελεύθερος με μία νέα έννοια. Νεοφιλελεύθερος  ’’.

Ε πέρασαν 10-20 χρόνια  και γενικά ο «νεοφιλελεύθερος γαιοκτήμον» έκανε χρυσές δουλειές. Σε μια φάση όμως ήρθε οικονομική κρίση οπότε πάει ξανά στους εργάτες και τους λέει « λυπάμε μάγγες μα την πατήσατε(γκουχ,γκουχ συγνώμη την πατήσαμε εννοούσα).Έχουμε πλέον οικονομική κρίση και πέσαν οι δουλείες .Για αυτό και θα δουλεύετε πλέον διπλάσιες ώρες, θα απολύσω και αρκετούς από εσάς αφού δεν σας χρειάζομαι όλους ,θα σας  πένταπλασίασω τους φόρους στο σπίτι και τα ζώα και αν δεν έχετε ,λυπάμαι, μα θα σας  τα παίρνω. Ααα και συγγνώμη ξέχασα !Την πρώτη νύχτα θα μου δίνεται τις γυναίκες σας και  ξαναξεκινά  το μαστίγωμα αν τεμπελιάζετε.

Όπως καταλαβαίνετε ξανάκολυμπάγε στο χρήμα…

Το ξεζούμισμα συνεχίζεται..

Ενώ γενικά η κατάσταση των εργατών και της νεολαίας δεν είναι και πολύ καλύτερη μετά από 20+ χρόνια νεοφιλελευθέρου καπιταλισμού μεσαίας έντασης και 4+ σούπερ ακραίου επί μνημονίων έρχεται η πρόταση  της πλειοψηφίας στην Κεντρική επιτροπή να μας πει τι ;

Ότι δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις.! Θα σκεφτεί αμέσως κάνεις μα ρε φίλε που να πάνε πια; Πριν την κρίση λέγαμε πως υπάρχει ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων, λέγαμε για την γένια των 751 .Πλέον αν ένας νεολαίος 23 χρονών πει πως παίρνει μισθό 751 θα θεωρείτε ο κροίσος της παρέας του και οι φίλοι του θα του προτείνουν αμέσως δωρεές σε φιλανθρώπικα ιδρύματα για να φτιάξει την δημόσια εικόνα του.

Ελά όμως που ούτε αυτή η δέσμευση  δεν είναι αλήθεια. Γιατί οι μισθοί θα συνεχίσουν να πέφτουν και η εκμετάλλευση  από τους καπιτα-λήστες θα συνεχίσει στα ίδια και  πολύ χειρότερα. Αλλά αυτήν την φορά θα γίνει με πλάγιο τρόπο. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ιδιωτικοποιήσεις, καμία δέσμευση ότι δεν θα γίνουν πογκρόμ μαζικών απολύσεων ,ενώ οι συλλογικές συμβάσεις πέταξαν στα ουρανιά και αυτές .

Και αυτή τώρα είναι η πρόταση του Σύριζα στους δανειστές. Φανταστείτε ποίο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα…

Ειλικρινά δεν πιστεύω πως αν φάει κάνεις 3  μερόνυχτα ψάχνοντας με πάθος σε όλο το εύρος των γνωστών λεξικών δεν θα βρει καλύτερο ορισμό της προδοσίας…

Το μνημονιακό παγόβουνο

Δυστυχώς το πλοίο του Ριζοσπαστικού Σύριζα έχει πλέον τόσο νερό που είναι οριστικά καταδικασμένο. Το μνημονικό παγόβουνο απλά θα το αποτελειώσει..
Το  νέο «πλοίο» του Σύριζα που, 2μιση  χρόνια τώρα ετοιμάζεται, με  την δεξιά στροφή του προεδρικού επιτελείου(με αφετηρία τις δεύτερες εκλογές, τον  Ιούνιο του 2012). Καπετάνιο ο Α. Τσίπρας(με μια κονκάρδα του Σημίτη και του Παπανδρέου
junior στο πέτο) και πλήρωμα τους νέους πιστούς πρασινοφρουρούς που θα μαστιγώνουν τους «αριστεριστές διαφωνούντες» στο αμπάρι υπό τον συντονισμό του αρχόντα Πανούση .
Τέλος ,στο κατάρτι θα ανεμίζει αγέρωχα το κασκόλ του Βαρουφακη για να τρομάζει τον Σόϊμπλε.

Η Αριστερή Πλατφόρμα ενώ εδώ και 2 + χρόνια το προεδρικό μπλοκ οδηγούσε τον ριζοσπαστικό Σύριζα στους ύφαλους του συμβιβασμού(στρογγύλευμα προγράμματος,
καμία ουσιαστική παρέμβασή στο κίνημα, αυτονόμηση πρόεδρου στο
κόμμα κτλ) περιοριζόταν στο να αδειάζει με κουβάδες το νερό από το πλοίο και ποτέ δεν κινήθηκε αποφασιστικά, ώστε να μπουκάρει στην καμπίνα του καπετάνιου και να αλλάξει αποφασιστικά την πορεία του πλοίου. Έτσι απλά επιβράδυνε την δεξιά στροφή και δίσταζε να την ανατρέψουν
Ενώ απλά επιβράδυναν την πορεία προς την βύθιση ,εφησύχασαν τα μαχητικά τμήματα της κοινωνίας πως είναι εγγυητές του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά καλύπτοντας έτσι σε έναν βαθμό την δεξιά στροφή.
Έτσι και σε αυτήν την Κεντρική επιτροπή περιορίστηκε στο να κατεβάσει  μια προσθήκη τροπολογία μαζί με μέλη της ΚΟΕ, που χτυπά μόνο τους δανειστές χωρίς να κάνει ουσιαστική κριτική στην κυβέρνηση για την μέχρι τώρα στάση της πράγμα που δείχνει πως ακόμα και την τελευταία στιγμή μένει στην λογική του «αδειάζουμε με κουβάδες»(το ότι μάλιστα αρκετά σημαντικά στελέχη της ψήφισαν λευκό στο κείμενο της πλειοψηφίας (παρότι η τροπολογία της  δεν πέρασε )είναι ενδεικτικό σε τι μονοπάτια οδηγεί αυτή η λογική)  .

Η ΚΟΕ και η κομμουνιστική τάση (η πρώτη με συμβολής η δεύτερη  με αντιπαραθετικό κείμενο)κατέβασαν κείμενα με αρκετά ριζοσπαστικά και θετικά στοιχεία.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο, φίλοι των καπιτά-ληστών ή κάτι διαφορετικό

Πάντως γενικά η ώρα που θα φανεί πλέον για τα καλά ποιος είναι ποίος(από αυτούς που σηκώνουν την σημαία της αντιπολίτευσης, γιατί για τα παλικάρια του Τσίπρα δεν νομίζω να υπάρχουν πλέον αμφιβολίες )είναι πολύ κοντά. Όπως όλα δείχνουν μέχρι τις 5 Ιούνη το  θα πέσουμε στο παγόβουνο και το 3 μνημόνιο θα είναι κοντά μας;Aπό εκείνη την στιγμή το πράγμα ξεκαθαρίζει. Τα ερείπια του ριζοσπαστικού Σύριζα θα βυθιστούν ακαριαία .Αρά 3 επιλογές μένουν.

-Παραμονή στον Σύριζα και κατά συνέπεια μεταγραφή (ηθελημένα η άθελα λίγη σημασία θα έχει εν καιρό) στο νέο πλοίο που πλέει μαζί με την καπιτα-ληστική ναυαρχίδα.

-  Η δημιουργία ενός νέου πλοίου ώστε να συνεχίσουμε να πολεμάμε τα σάπια καράβια των καπιτά-ληστών και όχι να καταλήξουμε να γίνουμε μια ακόμη φρεγάτα στον στόλο τους .
Για να μην βυθιστεί όμως το νέο πλοίο χρειάζεται να κάνουμε την πιο σκληρή αυτοκριτική και κριτική ώστε να δούμε ποία ήταν τα μικρόβια που οδήγησαν στην ήττα και ποία τα εμβόλια τους.

-Να απελπιστούμε και να πηδήξουμε ένας ένας στην θάλασσα καταδικάζοντας τον ριζοσπαστικό εαυτό μας σε ένα τέλος σαν αυτό του Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον Τιτάνικο .Μόνο που τότε ο κλαίγαμε επειδή ο άνθρωπος πέθανε επειδή δεν μπορούσε να βρει βάρκα (τις είχαν πάρει οι πλούσιοι...)και ήθελε να σώσει την Kate Winslet που αγαπούσε. Ήταν μια πράξη αυτοθυσίας και αλτρουισμού  . Αντίθετα αν εμείς πάμε σπίτι μας, στον καπιταλιστικό Ωκεανό του ατομισμού και της σαπίλας ο μόνος που θα κλαίει θα είναι η παλιά καλή μας πλευρά…

*μέλος της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου